Hyppää sisältöön

Poliittiset nuorisojärjestöt: Saamelaiskäräjälaki saatava maaliin tällä hallituskaudella

Saamelaiskäräjälain uudistusta on valmisteltu koko hallituskauden ajan. Viimeisin mietintö julkaistiin viime vuoden toukokuussa, jonka jälkeen lakiuudistus ei ole edennyt. Tällä hetkellä ei ole varmuutta, ehditäänkö lakiuudistusta saada vielä tälläkään hallituskaudella maaliin.

Nyt esitetty laki korjaisi aiemmassa laissa olleet puutteet, joista Suomi on saanut useita huomautuksia. Laki tulee uudistaa kunnioittamaan saamelaisten itsemäärittelyoikeutta ja varmistamaan heidän äänensä kuuluminen päätöksenteossa.

Suomi on saanut lukuisia huomautuksia siitä, miten nykyinen saamelaiskäräjälaki rikkoo ihmisoikeuksia. Asia on korjattava välittömästi”, vaativat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Peppi Seppälä ja Jami Haavisto.

Nykytilanne rikkoo saamelaisten itsemääräämisoikeutta ja jatkaa siten Suomen kolonialistista politiikkaa alkuperäiskansaa kohtaan. On häpeällistä, että tarvittavaa uudistusta jarrutetaan vuosi toisensa jälkeen”, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen

On käsittämätöntä, että hallitus seisoo tumput suorina eikä kykene edistämään lakia, joka takaisi vihdoin saamen kansan itsemääräämisoikeuden. Keskustan on annettu torpata tai vähintäänkin vesittää tällä hallituskaudella jo liian monta hanketta. Tätä kumartelua ei pidä enää jatkaa antamalla periksi ‒ etenkään ihmisoikeuksien kustannuksella”, jatkaa Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Den nuvarande sametingslagen är klart kränkande och föråldrad vilket bl.a. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter också poängterat. Samernas självbestämmanderätt och autonomi måste förstärkas och den nuvarande lagstiftningen uppdateras så den respekterar urfolkets rättigheter. Lagen i fråga har varit i processen av en förändring i en allt för lång tid och nu måste man nå resultat”, säger Julia Ståhle, ordförande för Svensk Ungdom.

Suomea on huomautettu YK:n taholta, sillä nykyisen saamelaiskäräjälain voidaan katsoa rikkovan  kansainvälisiä yleissopimuksia. Jos nykytilan ongelmallisuus ihmisoikeuksien kannalta nähdään jopa kansainvälisillä areenoilla, miten Suomen hallitus ei näe asiaa tärkeänä?”, kyseenalaistaa KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.

“Saamelaiskäräjälain uudistus ei voi odottaa. Laki tulee uudistaa saamelaisten ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi vielä tämän hallituskauden aikana”, päättävät puheenjohtajat.