Opintotuki osaksi perusturvaetuutta

Jenni Suutari
Jenni Suutari

Sosiaaliturvakomitea aloitti tällä viikolla syyskauden. Parlamentaarinen komitea asetettiin hallituskauden alussa valmistelemaan sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta ylihallituskautisesti. Uudistukselle on nähty tarve paitsi eri puolueissa myös tuen saajien sekä etuuskäsittelijöiden keskuudessa. Taustalla on erityisesti sosiaaliturvan monimutkaisuus sekä vastaamattomuus nykypäivän tarpeisiin etuudensaajan näkökulmasta.

Kaikissa yhteisöissä on häirintää

Jenni Suutari
Jenni Suutari

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikonloppuna usean naisen kokemuksista Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydmanin ahdisteluun liittyen puolueen ja nuorisojärjestön toiminnassa. Osa naisista oli tekohetkellä alaikäisiä. Uutisoinnin jälkeen monet poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat ovat kertoneet raportoidusta häirinnästä järjestöissä. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat uskaltaneet kertoa kohtaamastaan häirinnästä tai myöntää suoraan, että mikään järjestö tai yhteiskunnan osa-alue ei ole häirinnästä vapaa.

Demokratia tarvitsee nuoria

Jenni Suutari
Jenni hymyilee kuvassa

Viime kuussa Suomi sai Euroopan unionilta nuhteet puutteista vihapuheen kriminalisoinnissa. Komission mukaan Suomen lainsäädäntö ei ole riittävä rasistisen vihapuheen kitkemiseksi. Syytteiden nostaminen ei esimerkiksi ole mahdollista ilman vihapuheen kohteeksi joutuneen uhrin ilmoitusta. Myöhemmin helmikuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa rasististen solvausten kohteeksi joutuneen Ylen somalinkielisten koronauutisten juontaja Ujuni Ahmedin jutun tutkintaa päätettiin olla jatkamatta.