Hyppää sisältöön

Tulevaisuus on ekososialistinen

Tänään vietetään jälleen kansainvälistä ilmastolakkoa. Eri puolilla Suomea ja muualla maailmassa järjestetään suuria ilmastomielenosoituksia. Liity mukaan vaatimaan ilmastotoimia ja ilmasto-oikeudenmukaisuutta! 

Maaliskuussa julkaistu uusin IPCC-ilmastoraportti kertoo karua kuvaa maapallon tilasta ja tulevaisuudesta. Ilmastotoimia on vaadittu jo vuosikymmeniä, mutta lupaavista askeleista huolimatta merkittävää edistymistä ei ole tapahtunut. Suuret kansainväliset ilmastokokoukset ovat vesittyneet yksi toisensa jälkeen. Aika on käymässä vähiin. Myös koronapandemia ja Ukrainan sota ovat vieneet huomiota ilmasto- ja ympäristökriisiltä. Näitä ilmiöitä ei voi kuitenkaan erottaa toisistaan: kiihtyvä luontokato nostaa uusien pandemioiden todennäköisyyttä, ja Ukrainan tilanne on paljastanut sekä riippuvuutemme fossiilienergiasta että globaalin ruokajärjestelmän haavoittuvuuden. Jo tällä hetkellä nämä ilmiöt iskevät koviten maailman köyhimpiin ja haavoittuvimpiin valtioihin ja yhteisöihin.

Ilmasto- ja ympäristöliike on viime vuosina yhä voimakkaammin nostanut esille globaalin eriarvoisuuden, kolonialismin ja maailman rikkaimman prosentin roolin ekokriisin juurisyynä. Kyse on siis kapitalistisen talouden toiminnasta, joka edelleen kiihdyttää ilmasto- ja ekokriisiä. Toisin kuin usein väitetään, ongelmia ei ole mahdollista ratkaista “lisäämällä markkinataloutta”, sillä juuri kapitalistinen markkinatalous on itse ongelma. Sen sijaan ratkaisu on purkaa kapitalistisen talouden rakenteita. Tarvitsemme vision vaihtoehtoisesta maailmasta, jossa talous palvelee ihmistä ja planeettamme elämää, eikä toisin päin. Tarvitsemme ekososialistisen tulevaisuuden.

Ekososialismi, eli ekologinen sosialismi, tarkoittaa talous- ja yhteiskuntajärjestelmää, joka toimii kapitalismin logiikkaa vastaan. Ekososialistinen politiikka asettaa rajat loputtoman talouskasvun ja taloudellisen voiton tavoittelulle, demokratisoi taloudellista päätöksentekoa, tunnustaa luonnon itseisarvon, vähentää taloudellista eriarvoisuutta, purkaa maailmantalouden kolonialistisia rakenteita, irtaantuu fossiilienergiasta, siirtyy kestävään ruoantuotantoon ja luo kulttuuria, jossa onnellisuus ja hyvinvointi perustuvat muulle kuin tavaran ja rahan kasaamiselle. Ekososialismi ei ole uhka eikä utopia, vaan välttämättömyys, jotta planeettamme säilyy elinkelpoisena myös tulevaisuudessa. Siksi ilmastotoimia vaatiessa on tärkeää suunnata huomio juuri talouden ja yhteiskunnan rakenteisiin.

#peoplenoprofit

https://ekososialismi.fi