Hyppää sisältöön

Vasemmistonuoret vaatii: omaisuus verolle – ei perustarpeet!

Tänään alkaa hallituksen kehysriihi, jossa hallitus sopii oman ilmoituksensa mukaan kolmen  miljardin euron lisäsopeutuksesta julkiseen talouteen. Tämä lisäsopeutustarve on hallituksen omaa tekoa, sillä se heikentää kokonaisveroastetta omilla toimillaan yli kuudella miljardilla eurolla tällä hallituskaudella. Valtion velasta ei olla huolissaan, kun rikkaille annetaan merkittäviä veronalennuksia ja köyhät laitetaan sen nimissä kärsimään. 

Median mukaan yksi hallituksen harkitsema talouden sopeutustoimi on arvonlisäveron eli alvin nosto. Voi vaikuttaa suotuisalta, että hallitus on valmis muuttamaan ideologista suhtautumistaan verojen nostamiseen. Arvonlisäveron nostaminen on kuitenkin erittäin epäoikeudenmukainen toimi, joka kohdistuu erityisesti köyhiin ja työläisiin, koska alvia maksetaan tavaroiden ja palvelujen kulutuksesta. Arvonlisävero on sama kaikille varallisuudesta riippumatta, mutta mitä rikkaampi olet, sitä pienempi osuus tuloistasi menee kulutukseen.

Arvonlisäveron nostamisen sijaan saman suuruusluokan verokertymä saataisiin valtiovarainministeriön arvion mukaan luopumalla listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksesta ja yrittäjävähennyksestä. Näiden poistaminen ei heikentäisi merkittävästi talouskasvua, ja toisin kuin arvonlisäveron korotus, niistä luopuminen ei lisäisi köyhyyttä.

“Hallituksen suunnittelemat toimet lisäävät köyhyyttä – mukaan lukien työssä käyvien köyhyyttä – entisestään. Arvonlisäveron nostaminen on luokkasotaa köyhiä ja työssäkäyviä vastaan, koska se kuormittaa kaikista heikoimmassa asemassa olevia samalla, kun rikkaille annetaan veronkevennyksiä. Tällainen politiikka luo eriarvoisuutta ja kärsimystä, eikä sitä tule hyväksyä”, toteaa Vasemmistonuorten hallituksen jäsen Tuomas Paananen.

Kulutuksen verottamisesta tulisi siirtyä kohti omistuksen verottamista. Suomen tuloerot ovat nyt suurimmat 14 vuoteen, ja varakkain kymmenys suomalaisista omistaa noin 50 prosenttia nettovarallisuudesta. Omistaminen ei hyödytä yhteiskuntaa eikä luo hyvinvointia. Siksi oikeudenmukaisinta olisi alkaa verottaa omistamista työn ja kulutuksen sijaan.

“Omistamiseen perustuva verotus luo oikeudenmukaisemman yhteiskunnan, jossa varallisuus jakautuu tasaisemmin. Se mahdollistaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen ja kehittämisen, jotta jokaisella on mahdollisuus inhimilliseen elämään.” jatkaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen.

Vasemmistonuoret vaatii, että arvonlisäverotuksen korottamisen sijaan Suomessa otetaan käyttöön viiden miljoonan euron omaisuuskatto. Sen lisäksi pääoma on saatava vahvemmin verolle esimerkiksi ottamalla käyttöön arvonnousuvero. Vaadimme, että hallitus lopettaa köyhien ja työläisten köyhdyttämisen sekä pohjoismaisen hyvinvointivaltion purkutalkoot. Alas hallitus, ylös sosialismi!